8 Mart ? Farkındamıyız…!

8 Mart ‘Kutlama’ günü değil, 8 Mart bir “Farkındalık” günüdür.!

8 Mart dünya kadılar günü çiçek alıp, indirimlerin olduğu, hediye alıp vermenin, çay ve yeme içme günü gibi ilan ederek içinin boşalttığını görüyor ve üzülüyorum diyerek 8 Mart ‘Kutlama’ günü asla ve asla değildir. 8 Mart bir “Farkındalık” günüdür.! Bir anma yani hatırlama, farkındalığı arttırma günüdür.

Toplumun bir yarısının, diğer yarısıyla eşit olduğunun anlaşılmasına yapılan bir vurgudur. Ne yazık ki ülkemizde son yıllarda bugünün anma etkinliğinden, günün anlam ve öneminden uzaklaştığını görüyor ve üzüntüyle izliyorum diyerek acaba 8 martta neyi kutladığımızın farkındamıyız biz.

8 Mart Tüm dünyada ezilen, sömürülen emekçi kadınların direniş yaparken yanarak hayatlarını kaybettikleri bir gündür diyerek şu sözlere yer verdi, “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gün haline getirilmiş ve bu kararla 8 Mart 1857 Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde bir tekstil fabrikasında yükselen alevler ve haklarını aradıkları için alevlerin arasında mahsur bırakılan kadınların acı dolu çığlığı, aslında bugünün meşalesini de yaktı. Söz konusu fabrikada, kadınlar içeriye kilitlenmiş vaziyetteyken çıkan yangın tam bir katliam yaşanmasına sebep oldu.

Tüm bu olaylar silsilesi ardından haklarını arayan 129 dan fazla kadın işçi can verdi. Bu olaydan 53 yıl sonra; 1910’da toplanan 2. Uluslararası Kadınlar Konferansında 129 kadın işçinin can verdiği 8 Mart günü oybirliği ile “Dünya Emekçi Kadınlar Günü”  olarak kabul edildi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart Gününü “Dünya Kadınlar Günü” olarak kabul etmesiyle 8 Mart, Dünya çapında bir mücadele ve dayanışma günü haline geldi.

Ülkemizde ise 5 Aralık 1934 kadın hakları bakımından çok önemli bir gün olup bu tarihte kadınlar milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olmuşlardır. Bu hakkın tanınması ile 18 kadın, milletvekili seçilerek TBMM’de göreve başlamıştır. bu temsil oranı ile dünya ülkeleri arasında Türkiye 2. sırada yer almıştır.

Kısaca emekçi kadınlar 164 yıldır;  süregelmekte olan hak mücadelesinden vazgeçmemeli, bir mal, meta gibi görülemeyeceklerini, bağımsız bir birey olduklarını unutmamalı, 8 Mart ‘Kutlama’ günü olmadığını bir “Farkındalık” günü olduğunu hatırlatarak Emeğin, hakkını alabildiği bir çalışma hayatı ancak ve sadece kadın-erkek tüm emekçilerin kol kola girmesi ile sağlanabilir.

Bu düşünce ile, tüm kadın emekçilerin, analarımızın ve tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü içtenlikle kutluyor, daha güvenli bir çalışma hayatı, daha insanca yaşam koşulları olan bir dünya umudu ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum.

Akdeniz Manşet  8 Mart 2021

"8 Mart ? Farkındamıyız…!" için 1 Yorum

  1. Avatar
    PERİHAN CEVİZ
    20 Nisan 2023, 10:42 am

    Gerçekten neyi kutladığımızın farkına varmamız lazım teşekkürler

    Yanıtla

Yorum yaz