Eğitimin Dünü Bugünü ve Yarını

Röportaj

COVID-19 salgınının eğitim ve çalışanlar üzerindeki etkilerini dünü bugünü ve yarını

HAZIRLIKSIZ YAKALANDIK

Açıklamada görüşlerine yer verilen Gül; COVID-19 dünyaya yayılarak pandemiye dönüşmesi sonrasında Ülkemiz ve diğer ülkeler virüsün yayılmasını kısıtlamak için yüz yüze eğitime ara vererek okulları kapatma kararı aldılar. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası 42. maddesinde, “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.’’ ifadesi ile öğrencilerin eğitimden uzak kalmaması için Millî Eğitim Bakanlığı da “uzaktan eğitim” yapılacağı açıklayınca milyonlarca öğretmeni, öğrenciyi ve veliyi hiç bilmedikleri bir konuyla karşı karşıya bırakmış oldu.

Mevcut teknolojik imkânlarına, öğretmenlerin teknoloji kullanma becerilerine ve çocukların internete erişim düzeylerine bağlı olarak eşzamanlı uzaktan ve online olarak EBA ve TRT kanalı ile öğrencilerin eğitim süreçlerinin kesintiye uğramaması için  kaldığı yerden devam ettirebilmek adına öğretmenler ve yöneticiler üstün çaba göstermeye çalıştılar.

Ancak; uzaktan/online eğitimlerin başlaması eğitimde eşitsizlik tartışmalarını gündeme taşıdı. Başta uzaktan/online eğitim sürecinde kullanılacak teknolojik araçlara erişimdeki eşitsizlikler ve özellikle dezavantajlı çocuklar için okulların sağladığı çeşitli desteklerden öğrencilerin yararlanamama ihtimali bu süreçte en çok tartışılan konu oldu.

Bir diğer tartışma konusu ise, eğitim süreçlerinin desteklenmesi için ebeveynlerden beklentinin artmasıdır. Bilindiği üzere bu süreçte ebeveynlerin öğretmenden kalan boşluğu mümkün olduğunca doldurmaları, çocukların öğrenmelerine yardımcı olmaları ve öğrenmeyi kolaylaştırmaları beklenmekteydi ancak ebeveynler de evde eğitim sürecine hazırlıksız yakalanmış, özellikle dezavantajlı kesimler için bu daha büyük bir sorunlara neden olmuştur. Üstelik ebeveynleri hâlen işe devam etmek zorunda kalan, çalışanlarının çocukları söz konusu destekten mahrum kalmıştır.

 ÖĞRENME” FIRSAT HALİNE GETİRİLMELİ

Uzaktan eğitim sürecinde ailelere ödev gönderilmesi çocukların sürekli ekran karşısında tutmaya ve motivasyonlarının düşmesine sebep oldu. Diğer yandan bazı çocukların her gün saatlerce süren sınav hazırlığından ve sık çalışmaktan kaçtığı gerçeğini göz önünde bulundurmak gerekir. Evde kalınan dönemi bir engel olarak görmeyip “öğrenme” fırsatı haline getirecek çalışmalara odaklanmak faydalı olacaktır.

Materyali olmayan öğrencileri de hesaba katarak çevrimiçi öğrenme ve ekran önü öğrenme arasındaki ayrımı yapılabilmelidir. Öğretmen kaynaklarını ve zamanını en çok ihtiyacı olan çocuklara yoğunlaştırıp öğrenme zorluğu yaşayan öğrencileri hedeflemek gerekir. Aile ilişkilerini olumlu yönde geliştirebilecek oyunlar ve iş birliğine dayalı profesyonel eğitimler sunulmalıdır. Öğretmenlerin refahı göz ardı edilmemeli ve öğretmenlerin önderlik etmesine izin verilmelidir.”

EBA ULAŞIMI ÜCRETSİZ OLMALI

COVID-19 salgını nedeniyle uzaktan eğitim uygulamaları yoluyla yapılacak eğitimler için maddi durumu uygun olmayan alilere eba.gov.tr’nin mobil hat ve ev internetinin  ücretsiz olmasına yönelik şirketlerin de topluma karşı sorumlulukları olduğuna inanıyor ve şirketlerin, ticari faaliyetleri kadar sosyal sorumluluklarını da önceliklendirmesi ve kurumsal vatandaşlık bilinciyle harekete geçerek EBA’nın tüm vatandaşlarımıza ücretsiz olmasına yönelik gerekli adımları atmalıdır.

OKULLAR KAPANDI ANCAK SANAL DÜNYANIN KAPILARI AÇILDI

COVID-19 pandemisi ile okullar kapandı ancak sanal dünyanın kapıları sonuna kadar açıldı. Bu salgın sona erdiğinde kendilerini geliştiren insanlar diğerlerinden bir değil on adım önde olacaklar. Bu yüzden şu zamana kadar merak ettiğimiz zamanımız olsa da öğrensek dediğimiz konuları öğrenmenin tam zamanı. Unutmayalım ki işleyen beyin ışıldar, sürekli yeni şeyler öğrenerek beyninizde yeni sinir patikaları inşa etmeye devam etmeliyiz.

KAMUDA ESNEK ÇALIŞMA UYGULANAMADI

Gül; 657 sayılı Devlet Memurları Temel Kanununun 100. maddesine ilave edilen fıkra uyarınca “Bütün memurların gerçekleştirdikleri hizmetlerin niteliklerine göre çalışma saat ve süreleriyle görev yerlerine bağlı olmadan çalışabilmelerinin imkân dâhilinde olduğu” ifadesiyle esnek çalışmanın Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan genelge ile kamuda uzaktan ve dönüşümlü çalışma imkanı getirildi.

Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle Covid-19 önlemleri kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara uzaktan, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemleri çalıştırılma biçimine bakılmaksızın Covid-19 salgınının yayılmasını en aza indirmek amacıyla; Hamile olan kadın memurlara, 10 Yaş ve daha küçük yaşta çocukları olan kadın personellere, Kronik rahatsızlığı olanlara (E-Nabız sisteminde raporu görünmek kaydıyla), Engelli bütün memurlara, Süt izni kullanan kadın memurlara, 55 yaş üstü memurlara,Diğer personelin dönüşümlü (haftalık) olarak çalışması ve dönüşüm sistemi içerisinde planlanmalı uzaktan, dönüşümlü ve diğer esnek çalışma yöntemiyle çalışanlar ile idari izinde sayılanlar sorumlu oldukları görevi fiilen yerine getirmiş sayılmalı, mali sosyal hak ve yardımlar ile özlük hakları saklı kalmalı,  Ülkemiz genelinde bütün illerimizi kapsayacak şekilde esnek çalışma modeline göre hazırlanan Genelge Valiliklerce değil Bakanlıklarca veya Cumhurbaşkanlığınca 81 ilde uygulanmasına yönelik bir Genelge çıkarılmalı Kamuda Esnek Çalışma valiliklerin inisiyatifine bırakılmamalıdır. dedi

EĞİTİM ÇALIŞTAYI YAPILMALIDIR

COVID-19 pandemisine yönelik eğitimin göstereceği yaklaşımı, geliştirme ve uygulama için İlk öğretim orta öğretim ve Yüksek öğretim olmak üzere üç masa kurulması ve  her masada Mümkün olduğunca, çeşitli bölümlerin öğretmen temsilcileri, veli temsilcileri, öğrenciler, sendika ve sivil toplum temsilcileri gibi eğitim sistemindeki veya okul ağındaki farklı unsurları temsil eden; önemli ve çeşitli bakış açıları getirebilecek kişilerden oluşması sağlanmalı ve bir an önce eğitim çalıştayı yapılmalıdır.

PANDEMİDEN SONRA

Her insan gibi, her öğrencinin kendi öğrenme stili var eğitim, sistematik ve belirli bir düzende olmasına rağmen, yapay zeka öğrencilerin eğitimdeki bireysel ihtiyaçlarını anlama fırsatı verir. Bu şekilde yapay zeka, öğrencinin potansiyelini artırarak tam potansiyeline ulaşması için bir aracı olabilir. Ayrıca, yapay zeka, alınması gereken önlem durumlarını ortaya çıkararak süreci hızlandırabilir. Bu nedenle, yapay zeka sayesinde öğrencilere yönelik erken müdahale yapılarak başarılarını arttırabilmek mümkündür.

TEKNOLOJİ BECERİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ

Pandemi sonrası yeni beceriler elde etmek ve becerileri geliştirebilmek için pandemi dönemi büyük fırsattır. Becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olacak sonsuz sayıda ücretsiz ve açık çevrimiçi kurslar bulunmaktadır. Ayrıca şimdiden birçok şirketin mülakatlarda adaylara pandemi sürecini nasıl geçirdiği sorulmaya başlanmıştır. Bu dönemde yaşanan dijital dönüşüm sonrasında kendimizi geleceğe hazırlayabilmek için teknoloji becerilerimizi geliştirmeliyiz.

Gelecekteki pandemilerdeki süreçlere yapay zeka, nesnelerin interneti, robotik gibi teknolojiler çözümler üretir hale gelecektir. Pandemi sürecinde ve sonrasında da teknolojik araçları iyi kullanabilmek ve etkili şekilde çalışabilmek büyük fayda sağlayacaktır

 MASKEMESAFE VE TEMİZLİK 

GÜL“Sağlık her şeyden önemlidir.” diyerek COVID-19 pandemisine yönelik dikkat edilmesi gerekenlerin başında MASKE, MESAFE VE TEMİZLİK kurallarına lütfen uyalım

12.12.2020

"Eğitimin Dünü Bugünü ve Yarını" için 1 Yorum

  1. Avatar
    Samet
    14 Mayıs 2022, 10:08 pm

    Kalemine sağlık çok güzel bir uzun bir açıklama olmuş

    Yanıtla

Yorum yaz